SÅDAN SET - romantik i dansk nutidskunst

8. januar - 11. marts 2012

Velkommen til fernisering lørdag 7. januar kl. 14. Udstillingen åbnes af borgmester Carsten Rasmussen.

Disede landskaber, tomme rum, dybe skygger og valørmaleri. Stemningen er tilbage i dansk kunst, hvor det anelsesfulde, antydede og drømmende igen er vigtige virkemidler for en række unge og yngre kunstnere. Uafhængigt af hinanden og med vidt forskellige resultater bruger de stemningen til at gennemtrænge virkeligheden og tilføje det velkendte et strejf af uudgrundelighed, som måske bedst kan betegnes romantik.

I udstillingen deltager malerne Rasmus Bjørn, Karen Gabel Madsen, Hjördis Haack, Anette Harboe Flensburg, Peter Martensen, Søren Martinsen, Ulrik Møller, Allan Otte, Bjarke Regn Svendsen og Christian Skeel, computerkunstneren Ole Tersløse, billed- og installationskunstneren Thomas Wolsing samt fotograferne Henrik Capetillo, Mads Gamdrup, Nicolai Howalt, Astrid Kruse Jensen og Trine Søndergaard.

Værkerne kredser omkring begreber som tid, længsel, fremmedgørelse og forfald. Det er store temaer i menneskelivet, der siden 1800-tallets begyndelse har været forbundet med romantikbegrebet. Men udstillingens kunstnere fortæller de gamle romantiske historier på nye måder: Thomas Wolsing laver sine forfaldsmotiver i stramajbroderi, Christian Skeel viser et klassisk vinterlandskab som et kaleidoskopisk billede, og hos Hjordis Haack bliver selve maleriet omdrejningspunktet, når hun laver et stort maleri af et blomstermaleri i ramme.

Kunstnerne stiller nutidige, relevante og meningsfulde spørgsmål til det at være menneske, til livet og døden, virkeligheden og det spirituelle, sådan som også Romantikere, Symbolister og tidligere, stemningsorienterede Modernister gjorde. Svarene, som de formuleres i værkerne, synes at kredse om begreber som tid, længsel, fremmedgørelse og forfald, udtrykt på vidt forskellig vis indenfor tre motivgrupper: Landskaber, figurbilleder og interiører.

Udstillingen er tilrettelagt af kunsthistoriker, mag.art. Anne Lie Stokbro, og lavet i samarbejde med Kunstbygningen i Vrå, Kunstforeningen Det Ny Kastet og Janus Bygningen hvor udstillingen efterfølgende vises.

Til udstillingen udkommer der et katalog med tekst af Anne Lie Stokbro. Udstillingen er støttet af Statens Kunstråds billedkunstudvalg samt Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Ny Carlsbergfondet.